Baarmoederhalskanker

Baarmoederhalskanker is kanker van de bekledende cellen van de baarmoederhals. Baarmoederhalskanker ontstaat meestal als gevolg van een virus: deze kanker ontwikkelt zich langzaam en heeft een jarenlang durend voorstadium. De medische term voor baarmoederhalskanker is cervixcarcinoom. 

Voorstadia zijn op te sporen door middel van een baarmoederhalsuitstrijkje. Door een kleine operatie aan de baarmoederhals kan dit voorstadium van kanker worden verwijderd. Als zo'n voorstadium niet wordt opgespoord en behandeld, kan baarmoederhalskanker (cervixcarcinoom) ontstaan.

Het virus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken heet het humaan papillomavirus (HPV). Tegenwoordig worden jonge meisjes ingeënt tegen HPV via het Rijksvaccinatieprogramma, waarmee het risico op het ontstaan van baarmoederhalskanker met 70% wordt verkleind.

 Algemene informatie over baarmoederhalskanker

Het baarmoederlichaam, het grootste deel van de baarmoeder, is bekleed met slijmvlies dat maandelijks wordt afgestoten tijdens de menstruatie. De baarmoederhals en de baarmoedermond zijn ook bekleed met slijmvlies, maar van andere, verschillende, typen die niet worden afgestoten. Baarmoederhalskanker ontstaat meestal uit cellen in het slijmvlies op de grens van de cellen van de baarmoederhals (cilinderepitheelcellen) en de baarmoedermond (plaveiselepitheelcellen). 

Bevolkingsonderzoek 30-60 jaar

Alle vrouwen in de leeftijd van 30 tot 60 jaar worden eens in de vijf jaar opgeroepen om een uitstrijkje te laten maken. Daarmee kan in een vroeg stadium worden opgespoord of het virus aanwezig is in de baarmoederhals. Daarmee kan het ontstaan van baarmoederhalskanker in de meeste gevallen worden voorkomen. Of in elk geval zo vroeg mogelijk opgespoord. 

Inenting op jonge leeftijd

Omdat baarmoederhalskanker vaak ontstaat als gevolg van een virus, het humaan papillomavirus (HPV), worden meisjes in het jaar dat zij 13 jaar worden, ingeënt tegen dit virus, als onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma. Voor meer informatie over inenting tegen HPV: klik hier. 

Diagnose en de rol van Esperanz

Of er al dan niet sprake is van baarmoederhalskanker kan door Esperanz worden vastgesteld. Meestal kan baarmoederhalskanker worden voorkomen omdat via een uitstrijkje afwijkingen worden ontdekt die een voorstadium signaleren. Omdat baarmoederhalskanker in Nederland daarom niet zo heel veel voorkomt, verwijst Esperanz, als de diagnose baarmoederhalskanker uitwijst, door naar de afdeling Gynaecologie van het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam. Het kan zijn dat de gehele behandeling daar plaatsvindt, maar het is soms mogelijk dat de operatie in het AMC plaatsvindt en Esperanz een deel van het vervolgtraject, bijvoorbeeld de chemotherapie, de hormoontherapie of de radiotherapie overneemt. Die mogelijkheden kunnen met u worden besproken. 

Onderzoek en diagnose

Een symptoom van baarmoederhalskanker kan een bloeding zijn, bijvoorbeeld een bloeding tussen twee menstruaties in, of een bloeding na de menopauze. Het onderzoek kan meerdere onderdelen omvatten, zowel met behulp van beeldtechnieken, zoals een scan of een echo, als via een biopt (wegnemen van een stukje weefsel) dat in het laboratorium moet worden onderzocht. 

Behandeling

Of een behandeling goede, en langdurige, kans van slagen heeft is sterk afhankelijk van het stadium waarin de tumor zich bevond op het moment van de diagnose. Behandelingen van tumoren in stadium 3 en 4 hebben minder kans op langdurig effect, bij tumoren in stadium 1 en 2 is die kans veel groter. Maar aangezien het om conclusies uit brede onderzoeken gaat, zeggen die resultaten niet per se iets over de kansen van een individuele patiënt. Een gesprek met de behandelend arts is daarvoor de aangewezen weg. 

Andere informatiebronnen:

Over risicofactoren: lees meer

Over bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker: lees meer

Over het Rijksvaccinatieprogramma HPV: lees meer

Meer informatie

Onderzoeken

Lees meer over baarmoederhalskanker

KWF Kankerbestrijding

 

Esperanz hoofdkantoor
Postbus 600
1620 AR Hoorn
secretariaat@esperanz.org
www.esperanz.org

Locatie Purmerend
Waterlandziekenhuis

Waterlandlaan 250
1441RN Purmerend 
T 0299 457 457 algemeen
www.waterlandziekenhuis.nl

Locatie Hoorn
Westfriesgasthuis

Maelsonstraat 3
11624 NP Hoorn
T 0229 257 257 algemeen
www.westfriesgasthuis.nl

Locatie Zaandam
Zaans Medisch Centrum

Koningin Julianaplein 58
1502 DV  Zaandam
T 075 650 29 11 algemeen
www.zaansmedischcentrum.nl