Nierkanker

Nierkanker

In Nederland krijgen ongeveer 2400 mensen per jaar de diagnose nierkanker. Behandeling hangt af van het stadium waarin de ziekte zich bevindt. Diagnose vindt plaats vanuit de afdeling urologie. Urologie is het specialisme dat zich bezig houdt met de nieren, de urinewegen en de mannelijke geslachtsorganen.

Ligging en werking van de nier

Ons lichaam produceert afvalstoffen en die stromen via ons bloed door de nieren. De nieren hebben onder andere als functie om deze afvalstoffen te filteren.
De nieren zijn 2 boonvormige organen. Ze liggen achter de buikholte, aan allebei kanten van de wervelkolom en zijn ongeveer 12 cm groot. Een urineleider verbindt elke nier met de blaas.

Diagnose

Een tumor in de nier geeft in het begin zelden klachten. Een niertumor wordt dan ook vaak bij toeval ontdekt. Klachten die op kunnen treden zijn bloed bij de urine of pijn in de nierstreek. 

U kunt ook klachten krijgen die niet door de tumor zelf komen, maar door een reactie van het lichaam op de tumor: aanhoudende koorts, een gevoel van lusteloosheid, lang moe zijn zonder duidelijke redenen, ’s nachts zweten, onverklaarbaar gewichtsverlies, verlies van eetlust. Het is niet gezegd dat als u een van bovenstaande klachten heeft u ook daadwerkelijk nierkanker heeft. Het is wel verstandig om naar uw huisarts te gaan.

Als u doorverwezen wordt naar de uroloog dan zal onder andere uw bloed en urine worden onderzocht. Daarnaast zal er een echo van de nieren gemaakt worden en vaak ook een CT scan. Mocht de diagnose toch niet duidelijk zijn dan kan de uroloog beslissen om een biopsie te doen. De nier wordt dan aangeprikt om zo weefsel te verkrijgen voor onderzoek.

De operatie

Als er sprake is van nierkanker dan is een operatie wenselijk, deze operatie heet een nefrectomie. De uroloog zal met u bespreken wat in uw geval de beste techniek is. Hij kan kiezen uit een open nefrectomie, een laparoscopische nefrectomie en een partiële nefrectomie.
Bij een ‘open’ nefrectomie wordt één grote wond gemaakt of doormiddel van een snede aan de zijkant van de buik van ongeveer 15 á 20 cm (lumbale nefrectomie) of door een snede onder de ribbenboog van 20 á 30 cm (abdominale nefrectomie) afhankelijk van de plaats en grootte van de afwijking. De opnameduur is zeker 5 tot 7 dagen.

Een laparoscopische nefrectomie is het verwijderen van de nier via een kijkoperatie. Ook bij deze operatie wordt de nier verwijderd, maar dan zonder een grote snee of wond in de buik te maken. Er worden drie tot vijf kleine sneetjes in de buik gemaakt waardoor geopereerd wordt.
Bovenstaande operaties worden uitgevoerd in alle drie de Esperanz ziekenhuizen.

Bij een partiële nefrectomie wordt de niertumor en een gedeelte van de nier weggesneden. De nier blijft verder gespaard.

Partiële nefrectomie


 Algemene complicaties na chirurgische ingreep:

- nabloedingen
- wondinfectie
- beschadiging andere organen

Mogelijke complicaties na een nefrectomie
- urinoom, dit is urinelekkage op de naad van resterende nier. Een drain is dan noodzakelijk.
- Koorts/ wondinfectie
- Bloeding waardoor de kans bestaat dat de gehele nier alsnog verwijderd moet worden. Dit kan tijdens de operatie gebeuren, maar ook in de uren erna.
Weefsel wordt opgestuurd naar de patholoog.

Na de operatie gaat de patiënt naar de uitslaapkamer. Soms kan het nodig zijn dat patiënt even opgenomen wordt op de IC. De patiënt heeft na de operatie een blaascatheter, wonddrain, infuus en soms zuurstof.

Door de plaats van de wond onder de ribbenboog bij een open nefrectomie kan ademhalen gevoelig zijn. Patiënten kunnen moeite met doorademen krijgen waardoor mogelijk een longontsteking kan ontstaan. Vaak wordt een fysiotherapeut ingeschakeld om de patiënt ademhalingsoefeningen aan te leren.

Ook als de nierkanker uitgezaaid is kan er voor gekozen worden om de nier te verwijderen. Na operatie wordt patiënt doorverwezen naar een oncoloog voor verdere behandeling.

Nazorg:

Algemene regel is zes weken rustig aan. Pijn en vermoeidheid zijn signalen dat patiënt teveel doet. Geen druk uitoefenen op de wond als tillen, bukken, rekken, strekken.
Soms kan het nodig zijn thuiszorg in te schakelen.
Patiënt komt na ruim een week terug op de polikliniek voor de uitslag van de patholoog en wondcontrole.

Meer informatie

Vereniging Waterloop via www.kwf.nl

www.nvu.nl

 

Esperanz hoofdkantoor
Postbus 600
1620 AR Hoorn
secretariaat@esperanz.org
www.esperanz.org

Locatie Purmerend
Waterlandziekenhuis

Waterlandlaan 250
1441RN Purmerend 
T 0299 457 457 algemeen
www.waterlandziekenhuis.nl

Locatie Hoorn
Westfriesgasthuis

Maelsonstraat 3
11624 NP Hoorn
T 0229 257 257 algemeen
www.westfriesgasthuis.nl

Locatie Zaandam
Zaans Medisch Centrum

Koningin Julianaplein 58
1502 DV  Zaandam
T 075 650 29 11 algemeen
www.zaansmedischcentrum.nl