Blaaskanker

Blaaskanker

In Nederland krijgen per jaar bijna 6500 mensen de diagnose blaaskanker. Behandeling hangt af van het stadium waarin de ziekte zich bevindt. Diagnose en behandeling vindt plaats vanuit de afdeling urologie. Urologie is het specialisme dat zich bezig houdt met de nieren, de urinewegen en de mannelijke geslachtsorganen.

Ligging en werking van de blaas

De nieren zuiveren ons bloed. Zij halen afvalstoffen uit ons lichaam en lossen dit op in water, dit is de urine. Urine wordt via de urineleiders verzameld in de blaas. Via de plasbuis verlaat de urine uiteindelijk ons lichaam.


De blaas is een bolvormig orgaan waarin de urine wordt verzameld. De blaas bevindt zich in het kleine bekken, onder het buikvlies. Bij de vrouw voor de baarmoeder en de vagina. De wand, die zo'n 0,5 centimeter dik is, bestaat uit twee lagen: de buitenste is een spierlaag, de binnenste komt in aanraking met de urine en is een slijmvlies dat zorgt voor de waterdichtheid van de blaas. De blaas is soepel en vult zich als een ballon. Na ongeveer 300-400 ml komt er aandrang om te plassen.

Diagnose

Bij ruim 90% van de patiënten ontstaat blaaskanker vanuit het slijmvliesweefsel van de blaaswand. Deze soort blaaskanker wordt ook wel urotheelcelcarcinoom genoemd. Deze informatie gaat alleen over deze soort blaaskanker.
Grofweg kun je blaaskanker indelen in niet-spierinvasief en spierinvasief.
- Een niet-spierinvasief groeiende tumor bevindt zich alleen in het slijmvlies van de blaas. Ongeveer 5 tot 10% van de patiënten heeft naast een niet-spierinvasieve tumor ook CIS (carcinoma in situ), dit is een hele oppervlakkige tumor in het slijmvlies, maar deze gedraagt zich agressiever dan de niet-spierinvasieve tumor.
- Een spierinvasief groeiende tumor die niet tijdig wordt behandeld zal op den duur door de blaasspier heen groeien en zich verder uitzaaien.
De meest voorkomende klacht bij blaaskanker is bloed plassen, dit kan ook tijdelijk van aard zijn. Andere klachten die op zouden kunnen treden is pijn bij het plassen of vaak moeten plassen. Overigens zijn dit algemene klachten die ook kunnen duiden op een ander probleem. Toch is het verstandig hier aandacht aan te besteden door naar uw huisarts te gaan. In overleg met u zal hij u doorsturen naar een uroloog.
De uroloog zal foto’s laten maken van de nieren en de blaas. Met een kijkonderzoek wordt onderzocht of er een tumor in de blaas zit. Is dat het geval dan moet de tumor worden verwijderd. Men weet dan beter om wat voor tumor het gaat en hoe diep hij in de wand vastzit.

Behandeling

De behandeling hangt af van het stadium waarin de blaaskanker zich bevindt. Behandeling van een niet-spierinvasief groeiende tumor bestaat uit operatie (TUR blaas) en afhankelijk van de kwaadaardigheid van de tumor wordt besloten om nog een aanvullende behandeling te doen in de vorm van blaasspoelingen. Dit gebeurt afhankelijk van de agressiviteit van de cellen met Mitomycine (een chemo blaasspoeling) of met BCG (Bacillus Calmette-Guérin). BCG is oorspronkelijk een tuberculose-vaccin, maar blijkt ook werkzaam bij de behandeling van blaastumoren.
Zowel een TUR blaas als de blaasspoelingen worden in elk Esperanz-ziekenhuis aangeboden.
De behandeling van een spierinvasief groeiende tumor hangt ook af of er uitzaaiingen zijn geconstateerd. Is de behandeling genezend van opzet bedoeld dan zal het advies opereren zijn waarbij de blaas verwijderd wordt (een cystectomie). Binnen de Esperanz-ziekenhuizen is er voor gekozen om deze operatie aan te bieden in het Westfries Gasthuis te Hoorn. Sommige mensen willen niet geopereerd worden, dan is bestraling een optie.
Is er sprake van een spierinvasief groeiende tumor met uitzaaiingen dan kan er gekozen worden voor chemotherapie. Patiënten worden altijd doorgestuurd naar de oncoloog. Deze chemotherapie wordt in alle Esperanz ziekenhuizen aangeboden.

Nazorg

Na behandeling wordt u frequent gecontroleerd op het spreekuur van de uroloog. Ook is er in alle drie de ziekenhuizen een regieverpleegkundige aanwezig waarbij u terecht kunt voor vragen en begeleiding.

Esperanz hoofdkantoor
Postbus 600
1620 AR Hoorn
secretariaat@esperanz.org
www.esperanz.org

Locatie Purmerend
Waterlandziekenhuis

Waterlandlaan 250
1441RN Purmerend 
T 0299 457 457 algemeen
www.waterlandziekenhuis.nl

Locatie Hoorn
Westfriesgasthuis

Maelsonstraat 3
11624 NP Hoorn
T 0229 257 257 algemeen
www.westfriesgasthuis.nl

Locatie Zaandam
Zaans Medisch Centrum

Koningin Julianaplein 58
1502 DV  Zaandam
T 075 650 29 11 algemeen
www.zaansmedischcentrum.nl